2006-10-15

Mer fusk i politiken!

Ann Heberlein skriver om politiker inte får tillåtas fuska (svartjobb, licensskolk etc.) eftersom "moralen [är] en mänsklig konstruktion som vi tror på så länge den upprätthålls genom att alla inblandade håller sin del av avtalet". Och Riksrevisionen menar att vanliga människor motiverar sitt fuskande med att politikerna ju fuskar, så de kan ju också.

Och samtidigt vill vi ha politiker som "är som folk". Eller åtminstone har levt i samma verklighet som andra människor, som icke-politiker. Vilket torde innebära att vi inte vill styras av enbart yrkespolitiker, sådana som aldrig varit något annat än politiker.

Det här går inte ihop. För medelsvensson fuskar med största sannolikhet mer än medelpersson, medelbildt, medelstegö o.s.v., eftersom han kommer undan med det.

Så vad är lösningen? Att sluta bry sig om politikers småfuskande. Media borde helt enkelt sluta skriva om det. Eller så borde media skriva mycket mer om det, och se till att uppdaga någon klibbig fläck från det förflutna på varje politiker, utan undantag.

Så att ingen kan förneka att ingen är perfekt, och det bara är att gilla läget och koncentrera sig på saker som betyder något.

Inga kommentarer: