2006-11-13

Helt fel om webbrykten

Wired skriver om att ett nytt företag, ReputationDefender, mot betalning letar upp och hotar ägare till siter som innehåller information om dig som du inte vill att världen ska få reda på.

En slags maffiaverksamhet, med andra ord.

Det här är så fel. Censur på beställning. Om vi alla istället tvingades konfrontera vad vi en gång i tiden gjort och sagt, skulle vi tvingas acceptera att alla har "något att dölja", och hela idén om att människor kan vara sådär fläckfria som Monica Lewinskys klänning inte var skulle behöva överges. Det vore bättre.

1 kommentar:

Johan Sundström sa...

I Sverige sköts det ickekommersiellt, skickligare och inte för allmänhetens ärenden, utan särskilda statligt och medialt förankrade organisatiomer som ECPAT i stället, vilka bedriver censuren i form av ickekonfrontativa effektivare filter till sängs med polisväsende och med starka organ för opinionsbildning på obefintliga argumentativa grunder för en egen moralisk, oomtvistlig, agenda.

Vem som helst påbjuds installera den här pluginen i sin webläsare och bidra till upprättandet av mer eller mindre träffsäkra filter som pushas ut till samtliga svenska ISP:er, vilka i regel utan protest utestänger deras kunder från sagda domäner medelst dns-spärrlistor. (Ett mellanliggande delvis manuellt doktrinsfilter finns sannolikt.)

Allt om vad som censureras är praktiskt nog sekretessbelagt och utan insyn av media eller någon form av extern kontroll, föregående domstolsförelägganden eller dylikt för att upprätta filtreringen. Även Sunet tillämpar dessa listor, men i strängare form än att dölja dns.

Det finns mycket som vore bättre än vad verklighet som råkar föreligga.